ProDiş » Tedaviler » Protetik Diş Tedavisi » Protetik Diş Tedavisi (Protez)

Protetik Diş Tedavisi (Protez)

Diş hekimliğinde protezler, kaybedilmiş dişlerin ya da dokuların çiğneme fonksiyonlarını, konuşmaya olan katkılarını ve estetiğini geri getirirken mevcut dokuların sağlığının korunmasına da yardımcı olması için yapılan apareylerdir.

Protezleri sabit ve hareketli protezler olmak üzere iki ayrı sınıfa ayırabiliriz.

Sabit Protezler

Porselen Kaplamalar

Dişlerin üzerinin porselen ile kaplanması tedavisidir. Kişiye özel uygulanan bu tedavide diş rengine ve dişlerin biçimine uygun bir tedavi planlanır. Uzun ömürlü ve kalıcı bir sonuç verir. Kozmetik görünüşü geliştirmek için kolay ve hızlı bir yöntemdir.

Zirkonyum Kaplamalar

Sert, beyaz ve seramik bir malzemedir. Işık geçirgenliği fazla olduğu için metal destekli porselenlere kıyasla daha estetiktir. Zirkonyum ile şeffaf ve daha doğal bir görünüm elde edilir. Sıcak ve soğuğa dayanıklıdır, hassasiyet yapmaz. Metal alt yapılı olmadığı için metale alerjisi olan hastalar için ideal bir tedavidir.

Hareketli Protezler

Total Protezler ( Takıp Çıkarmalı )

Total (Tam) diş protezleri çürük, travma, kemik erimesi gibi sebeplerle tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda alt ve üst çeneye dokudan destek alarak oturan hareketli protezlerdir.

Parsiyel Protezler ( Bölümlü Protezler )

Kancalı protez, ağızda bulunan diş sayısının ve konumlarının sabit köprü protezi için yeterli olmadığı durumlarda tercih edilen ve gerektiğinde hasta tarafından çıkarılarak bakımı yapıldıktan sonra kolayca yeniden takılabilen protezlerdir.

Hassas Bağlantılı Protez ( Çıtçıtlı Protezler )

Halk arasında ‘çıtçıtlı protezler’ olarak adlandırılan bu protezler çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezlerle tedavinin mümkün olmadığı zamanlarda tercih edilen protezlerdir. Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan gizli tutucular mevcuttur. Bu tutucular, kanca görünümü almadığından daha estetik bir görüntü sağlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Harekeytli protezimle uyuyabilir miyim ?

Hareketli protezinizi geceleri çıkarmak çene kemiklerinizin ve diş etlerinizin rahatlaması için iyi olacaktır. Ayrıca gece protezlerinizi çıkarıp temizleme solüsyonuna bırakabilirsiniz.

Protezimle neleri yememeliyim?

Günlük yiyecekleri yiyebilmek için alışma süresine ihtiyacınız olacaktır. Hareketli protez yapıştırıcıları protezinizin yerinde durmasını kolaylaştırır. Yine de yapışkan gıdalar protezinizin tutuculuğunu etkiler. Besinleri küçük parçalara kesip o şekilde tüketmeniz daha kolay olacaktır.

Protezlerin bakımı nasıl yapılır?

Günlük bakımı için protezleri yıkamak yeterlidir. Ayrıca protez temizlemek için kullanılan özel solüsyonlardan da yararlanabilirsiniz.

Başa dön