Flor, aslında doğada ve insan vücudunda bulunan bir elementtir. Diş hekimliğinde bu kadar yer bulmasının sebebi ise dişin yapısıyla kimyasal bir bağ kurarak dişleri çürüğe karşı korumasıdır.
Peki nasıl kullanılır ve nerede kullanılır?
Aslında biz diş hekimleri olarak her zaman çürüğün oluşmadan önlenmesini amaçlarız. İşte çürüğün oluşmasına engellemekte kullanabileceğimiz en önemli araç da flordur.
Flor, minenin zayıfladığı yerlerin tamir edilmesine yardımcı olur ve yeni bir çürük oluşumuna karşı mineyi korur.
Her ne kadar biz klinik ortamında veya okullarda flor uygulamaları yapsak da aslında flora en kolay ulaşım diş macunlarıyla olur.
Günde 2 kere doğru miktarda macunla dişler fırçalandığında yeterli flor, dişlerimiz tarafından alınmış olur. Piyasadaki nerdeyse tüm diş macunlarında bilimsel olarak belirlenmiş miktarda flor bulunur.
Bazen çürük riski yüksek hastalarda özellikle dişlerini fırçalamakta zorlanan çocuk hastalarda klinik ortamında flor uygularız.
Dönem dönem gündeme gelen flor kullanmak zararlıdır gibi spekülasyonlara rağmen, flor bugüne kadar kullanılmış çürük önleyici en önemli araçtır.
Sonuç olarak, günde 2 kere piyasadaki florlu diş macunlarıyla dişlerimizi fırçalamak çürüğü önlemede genel olarak yeterli olacaktır.
Zaten 6 ayda bir gideceğiniz rutin diş hekimi kontrollerinde, hekiminiz size ekstra flor uygulaması gerekip gerekmediği konusunda bilgi verecektir.
Bu yüzden rutin diş hekimi kontrollerinizi aksatmayın ve florla ilgili en doğru bilgiyi öğrenmek için hekiminize danışın.